Hvilket SUP-board skal jeg vælge?

Vi i SupWorld har valgt at fokusere på allround SUP boards. Disse kan bruges til lidt af hvert. Hvis du er i tvivl om, hvilken type SUP der passer bedst til dig, og du gerne vil have et bræt, der er alsidigt i brug, bør du vælge et allround-bræt.

Et allround paddleboard har et design som et klassisk longboard-surfbræt, typisk 10- 12 fod langt og en bredde på 30 "- 32" (en SUP's dimensioner er angivet i tommer, når vi taler bredde og i fod, når vi taler længde). Længden giver retningsstabilitet, mens bredden giver god stabilitet på vandet, når du padler. Et allround paddleboard kan bruges til at rulle, padle på roligt vand eller som et klassisk surfbræt. Med et allround paddleboard kan vi garantere timevis af sjov i både små og mellemstore bølger. Hvis brættet hovedsageligt bruges til at spille på stranden og have det sjovt med familien, er det også i denne kategori, du skal se.

Dette board er godt til dig, der har brug for en lang række anvendelser. Her opretholder du den stabilitet, der gør det meget let at begynde at lære SUP.

Oppustelige SUP-board

Oppustelige SUP-board, Air SUP'er eller iSUP paddleboard (kære børn har mange navne), har kun udviklet sig utroligt meget i de seneste år. I dag kan en god oplåselig SUP være lige så stabil og stabil som et fast bord. En oppustelig SUP-board er let at transportere rundt. SUP'en kan let smides i bagagerummet eller tages på ryggen for at vandre længere ture for at finde den perfekte vandvej til en mere eventyrlig SUP-tur. Mulighederne er pludselig store, og du kan udforske meget mere på dit oppustelige SUP-board. Et oppusteligt paddleboard er holdbart og lavet til at modstå slag fra årer og andre belastninger. Skulle du være så uheldig at sejle over en sten, vil der normalt ikke være nogen skade på brættet. Eventuelle trykpunkter siger igen. Fordelen ved en oppustelig SUP-board er, at de kan pakkes i små biler, en rygsæk og optager lidt plads, når de opbevares.

Sup med sejl/WindSUP

WindSUP er en hybrid af windsurf og SUP. Som navnet antyder, har du mulighed for at montere windsurfingsejl på brædderne og dermed få to-i-en. SUP windsurfing er derfor ideel til dig, der ønsker at starte SUP -sport, men samtidig vil udfordre dig selv på windsurfing. Brættet har ikke monteret fodstropper og er derfor bedst egnet til begyndere og børn, der skal lære at windsurfe i let vind.

Hvilken påklædning til SUP?

Når du har din SUP og åre klar, er du klar til at komme på vandet. For den bedste oplevelse på vandet er det vigtigt at klæde sig ordentligt på under forholdene. I begyndelsen vil en våddragt helt klart anbefales - også af sikkerhedsmæssige årsager. Det gode ved SUP er, at hvis du falder i vandet, er alt, hvad du skal gøre, at kravle tilbage på brættet og fortsætte, hvor du slap. Så afhængigt af hvor meget du falder i vandet, bliver våddragt bare vigtigere og vigtigere. Surfer du i bølger, falder du naturligvis mere i vandet, end hvis du padler på fladt vand. Så til bølgesurfing er en god våddragt med både lange arme og ben et must. På de varmeste dage kan man holde sig til en med korte arme.

Det samme når det kommer til SUP til leg og familiebrug om sommeren. En såkaldt Long-John, som almindeligt bruges af kajakroere, er også et godt alternativ for sup-padlere om sommeren, da den med korte arme har ekstra god mobilitet.

Hvilket SUP-åre skal jeg vælge?

Efter brættet er åren det næste man skal tænke på. Mange siger faktisk, at årene er vigtigere end brættet, når man padler SUP – ikke så mærkeligt, når man tænker på, at det netop er årene, man aktivt bruger på at komme videre.

Indhold, der kan skjules

Faste årer vs justerbare- og 3-delede årer

En fast åre kan tilpasses din højde og dine behov for padling (en åre til brug for touring skal være længere end en til bølge -padling, for eksempel). Det vil dermed passe perfekt til dig! En justerbar 2-delt åre kan justeres i længden. Så du kan gøre årene enten længere eller kortere. Genialt, hvis året skal bruges af flere personer eller til flere former for brug. Det fylder også mindre, da du kan skubbe den øverste del ned i årerne, når den ikke er i brug. En 3-delt justerbar åre er det oplagte valg, hvis du skal kunne komprimere den så meget som muligt for at passe i bilen osv. Dog vil foldeåre påvirke årens fleksibilitet og dermed være noget værre end årer med en fast længde.

Årens kvalitet

En kvalitetsåre er typisk lavet af 100% kulstof og har et specielt design i bladet. Dette er for at stabilisere bladets tag i vandet. Men til at starte med kan du selvfølgelig vælge en åre i et billigere materiale, såsom glasfiber. Vi anbefaler kun aluminium, hvis det er et spørgsmål om rent legetøj.

Årens størrelse

Der er stor forskel på både bladets størrelse og akselens længde og fleksibilitet. Årens blad skal passe til din størrelse (hvor stærk du er) og hvad du skal bruge tavlen til. En åre med et mindre blad, har en højere kadence og kan sammenlignes med et lavt gear på en cykel.

Det er en fordel med et mindre blad, hvis du skal padle længere ture eller gerne vil have mindre modstand og dermed bruge mindre kraft pr. Tagtag. Omvendt giver et større blad større acceleration og hurtigere fremdrift, så du kan padle hurtigere. Dette er især fordelagtigt ved korte afstande eller SUP i bølger, hvor du ønsker en hurtig, eksplosiv kraft, når du fanger bølgerne, men typisk ikke padler så mange tage som når du er på en lang tur.

Længden er naturligvis også vigtig i forhold til din egen højde, men kan også afhænge af, hvordan du vil bruge tavlen igen. Grundlæggende burde en åre være ca. 20 cm længere end din højde til bølger, og ca. 40-50 cm længere til fladt vand (touring og race). Men der er selvfølgelig også individuelle præferencer.

Hvis du er i tvivl om, hvilken længde der er den rigtige for dig, vil vi anbefale, at du anskaffer en åre med en justerbar længde, så du kan sætte dig ind i, hvilken længde du foretrækker, før du eventuelt får en med en fast længde.

Tilbehør til SUP

Som enhver anden sport er der tilbehør, der kan være bekvemt at erhverve. Her er en lille tjekliste:

- Vest (det er påbudt at bruge vest i Danmark)

- Snor (en snor til brættet, så den ikke driver væk fra dig). Lejemålet skal være på ca. samme længde som brættet. Der findes også sikkerhedssnore til årer.

- Polstring til dit tagstativ (så du ikke kradser på dit nye bræt)

- Rygsæk til brættet

- Tørretaske (så du kan tage din telefon, GPS eller tøj med på turen)